Onze gidsen weten u te raken

Word geboeid door de prachtige verhalen over onze stad

Ontdek met jouw gezelschap de unieke verhalen van de historische binnenstad. Of boek een wandeling voor jezelf! Onze enthousiaste gidsen nemen je graag mee om de mooiste anekdotes over Leeuwarden te delen.  De geschiedenis komt tot leven voor jouw of jouw groep.

Iedere gids heeft een eigen expertise. Deze kennis maakt elke stadswandeling een unieke ervaring. 

Maak kennis met onze gidsen

Het gidsenteam van Leeuwardentours staat klaar voor iedereen die de stad wil ontdekken. Met humor, expertise en enthousiasme zullen de gidsen de geschiedenis van Leeuwarden tot leven brengen. Wij matchen uw groep met een gids die past bij uw wensen.

Henk de Vries

Henk schreef een zestal boeken over de historie van zijn geboortestad Leeuwarden. Twee daarvan handelen over deftige straten die vanaf eind 1800 zijn aangelegd; De Spanjaardslaan, Noordersingel en Emmakade. Ook publiceerde hij over de naoorlogse wijken Heechterp-Schieringen en de Schepenbuurt. Hij neemt u graag mee door de historische binnenstad maar ook door eerdergenoemde straten en wijken.

Jannie van der Kloet
Jannie van der Kloet

De belangstelling van Jannie gaat vooral uit naar de vermaarde vrouwen die in Leeuwarden hebben gewoond zoals Mata Hari en Saskia van Uylenburgh, de vrouw van Rembrandt. Ze leidt u, met haar grote liefde voor literatuur, met veel plezier langs de Poëzie-route. Over de highlights in de binnenstad vertelt ze ook graag in het Fries.

Jan de Vries

Jan is geboren en getogen in Leeuwarden en is vanaf zijn jeugd bezig met verslaggever bij de lokale omroep. Hij is vaak te vinden bij de karakteristieke Oldehove, alwaar hij torenwachter is. Jan weet, behalve over de 'skeve toren' en de Leeuwarder highlights, veel te vertellen over de voormalige gevangenis de Blokhuispoort en wat zich in het misdaadcircuit in Leeuwarden heeft afgespeeld.

Marjan Beunder

Marjan is trots op haar stad en steekt dat tijdens een rondleiding niet onder stoelen of banken. Regelmatig hoort ze na een wandeling enthousiaste reacties van toeristen: 'Goh we wisten niet dat Leeuwarden zo mooi was'. Ze doet haar best om dit te laten zien in de rondleidingen langs bijzondere gebouwen en door parken. 'Niet doordrenkt met jaartallen', zoals ze zegt, maar met aandacht voor bijzondere plekjes.

Paul Peeters Weem

Geboren en getogen in een Noord-Brabants dorp woont Paul sinds 1986 in de gemeente Leeuwarden. Hij is actief geweest in de lokale politiek. Hij heeft belangstelling voor geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder voor zijn woonplaats. Hij vertelt daar graag over en doet dat sinds zijn pensionering van zijn werk als stadsgids.

Els van Turnhout

Els interesseert zich voor de groene longen in de stad en verzorgt wandelingen door bijvoorbeeld de Prinsentuin, ooit aangelegd door de bekende landschapsarchitect Lucas Roodbaard. Met Els kunt u ook wandelen langs de monumentale Highlights, de stegen en binnenterreinen in de stad (Elfstegenwandeling) en historische muurschilderingen Mural, waarmee Leeuwarden steeds meer verfraaid wordt.

Sjoukje Schadé

De specialiteit van Sjoukje is, naast een wandeling langs de historische highlights, het met u op zoek gaan naar de sporen van de sociaal-democratie in Leeuwarden. Piet de Vries, een van Frieslands bekendste architecten, die vooral actief was in de jaren vanaf 1925 tot 1968 heeft haar interesse. Met Sjoukje kunt u langs zijn bouwsels wandelen en langs de sporen van vermaarde Leeuwarder vrouwen.

Bearn Bilker

Bearn, oud-wethouder van Leeuwarden en oud-burgemeester van Kollumerland weet alles over de sporen die de Nassaus hebben achtergelaten in Leeuwarden, tot bijna de slaapkamergeheimen. Bearn kan u veel vertellen over de geschiedenis van de Friese adel. Dit geldt ook voor de vermaarde vrouwen, die hij 'sterke vrouwen' noemt, waaronder ook Maria Louise en haar schoondochter Anna van Hannover.

Romkje Bosma

Romkje is gids sinds 2017. Zij volgde in 2023 nog de opleiding GoudenGidsenGilde van de Stichting Vitale Waddenkust. Als travel-consultant heeft ze veel van de wereld gezien, maar ze kwam altijd terug naar Fryslân. Romkje laat u graag kennismaken met de highlights van Leeuwarden, maar ook heeft ze oog voor minder bekende monumenten. U kunt ook met haar meelopen in de sporen van de Duitse handelsmensen, de ‘Lapkepoepen’, die hier in de 19e eeuw hun textiel aan de man brachten.

Ad Fahner

Ad heeft een achtergrond als leraar Muziek, Geschiedenis en Aardrijkskunde. Maar de gemiddelde Leeuwarder zal hem kennen als presentator van het TV programma “Leeuwarden Toen”. Samen met zijn kameraad Jes Wassenaar hadden zij elke week een praatje met een ‘bekende‘ Leeuwarder, die vertelde over zijn of haar herinneringen aan ‘Liwwadden’. Ad staat bekend als kenner van Leeuwarden en vertelt graag over de geschiedenis van de stad. Hij schreef o.a. brochures over de Grote of Jacobijnerkerk en de Stadhoudelijke grafruimte. De liefde voor de stad en haar historie zal u terug horen in zijn stadswandelingen.

Jes Wassenaar

Jes Wassenaar is Leeuwarden-kenner bij uitstek. In zijn leven is hij onder andere werkzaam geweest als leraar Marketing aan de Hanzehogeschool. De gemiddelde Leeuwarder zal hem kennen als presentator van Leeuwarden Toen. Samen met zijn kameraad Ad Fahner hadden zij elke week een praatje met een ‘bekende‘ Leeuwarder, die vertelde over zijn of haar herinneringen aan ‘Liwwadden’. De specialiteit van Jes is de geschiedenis van het stadhuis. Tijdens een stadswandeling door Jes zal u genieten van zijn enorme kennis van de historische binnenstad.

Jochum Admiraal

De voormalige werkplek van Jochum was in het monumentale stadhuis in Leeuwarden als gemeentevoorlichter. Met veel plezier leidt hij u door het schitterende pand dat voor hem geen geheimen kent. Voor nieuwe ingezetenen van de stad deed hij dit regelmatig. Ook doet Jochum, die in zijn vrije tijd graag schildert, graag verschillende historische wandelingen door de stad. Waaronder de Highlights langs de belangrijkste historische plekken in de stad.

Willem van Schoonhoven

Willem heeft een brede historische kennis die begint bij de vroege geschiedenis van Leeuwarden. Die brengt hij graag over in het Duits en Engels. Ook leidt hij u door de nauwste stegen van de stad. Hij kan u veel vertellen over WOII, het Joods Leven en het verzet waarmee de stad te maken kreeg. Met Willem treedt u voorts in de uitgebreide Leeuwarder sporen van de Gouden Eeuw en de Nassaus.

Eddy Sikma

Eddy heeft met potlood en kwast veel beelden van Leeuwarden sfeervol vastgelegd op papier, hout en linnen. Ook voor een muurschildering draaide hij zijn hand niet om. Deze kenner van de stad wandelt graag met u langs middeleeuwse architectuur. Dit geldt ook voor de onder architectuur van W.C. de Groot aangelegde Hollanderwijk, net buiten de binnenstad van Leeuwarden.

Johan Algra

Johan is een geboren 'Liwwadder’ en heeft vele jaren bij de gemeente Leeuwarden gewerkt als civiel-technicus. Hij heeft in die periode meegewerkt aan de realisatie van veel projecten in de openbare ruimte van de binnenstad. Naast de ‘highlights’ vertelt hij graag over grachten, vaarten en sloten, kades en poorten, bruggen en kelders  en andere wetenswaardigheden die op of juist in de grond van de Leeuwarder binnenstad zitten of zaten.  

Willem Klat

Willem is breed georiënteerd. Hoewel hij zelf van onbesproken gedrag is, leidt hij u graag langs plaatsen van misdaad en criminaliteit. Onder het motto 'Leeuwarden is echt het einde' bezoekt hij met u de sporen van de Elfstedentochten en vertelt hij daar met veel enthousiasme over. Willem vertelt u tijdens een wandeling ook over de Joodse buurt, waar enkele gedenktekens herinneren aan het trieste verleden.

Anita Helmans

Anita is een gids die elke wandelaar als gast beschouwd en haar of hem dan ook graag naar de zin maakt. Dat doet ze het liefst via een algemene wandeling door de historische binnenstad. Zij weet veel van Margaretha Zelle alias Mata Hari te vertellen. Een tocht zal dan zeker langs het geboortehuis, het woonhuis en het monument van deze vermaarde danseres gaan.

Nico van der Meer

Door zijn ervaring als relatiebeheerder bij KPN vindt Nico het omgaan met mensen bijzonder. Leeuwarden is ‘sien stadsje’ en hij is daarom geïnteresseerd in de geschiedenis ervan. Hij is sinds 2018 vrijwilliger bij het Historisch Centrum Leeuwarden, torenwachter bij de Oldehove en bestuurslid van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd. Graag leidt hij u langs de highlights van het historische deel van Leeuwarden en vertelt u enthousiast over o.a. Mata Hari.

Ernst ter Wal

Ernst is geboren in het zuiden van het land. Hij heeft via zijn functie bij de afdeling stedenbouw van de Gemeente Leeuwarden veel te maken gehad met de ontwikkeling van de binnenstad en de oude wijken. Hij woonde lange tijd op een oude Aak waarmee hij ook door Nederland zeilde. Vanuit zijn hobby archeologie deed hij mee aan opgravingen. Ernst leidt u graag langs het water, monumenten en vertelt over de recente en historische stadsontwikkeling.

Peter de Haan

In zijn werkzame leven was Peter de Haan strategisch adviseur bij Provinsje Fryslân. Hij schreef diverse publicaties over Leeuwarden en was mede-samensteller van het boek 'Voetstappen in Huizum.' Hij kan veel vertellen over de historie van de Dorpskerk Huizum met de oudste kansel van Friesland. Hij woont zelf in Huizum Dorp. De historie van dit karakteristieke dorp, een stadsoase temidden van Abbingapark en het Potmargegebied, kent voor hem geen geheimen.

één van de tours door onze gidsen ervaren?

Boek een tour en sta versteld

ook gids worden van leeuwarden?

Kom ons team versterken

We zoeken ook regelmatig gidsen die ons team kunnen versterken. Ben je geïnteresseerd en benieuwd naar meer informatie? Neem contact met ons op