Nassau wandeling

Prijs per gids

De geschiedenis van de Oranjes is nauw verbonden met Friesland en Leeuwarden. Tijdens deze wandeling ontdekken we de voorouders van de Nassaus, het huidig koningshuis in Leeuwarden.

Voor het reserveren van een gids klikt u op ’toevoegen aan winkelwagen’. De gids kan maximaal 20 personen meenemen, is de groep groter dan zijn er meer gidsen nodig en kunt u het aantal verhogen.

50.00

Beschrijving

Leeuwarden is de bakermat van de Friese tak van de Nassaus. Deze Friese Nassaus waren de voorvaderen in rechte lijn van onze huidige koninklijke familie. Er zijn in de stad nog veel sporen te vinden uit de tijd dat de Nassaus hier hun hofhouding hadden. Zoals de paleizen, het park de Prinsentuin dat zij lieten aanleggen en het familiegraf in de grafkelder van de Jacobijnerkerk.

Leeuwarden was hofstad van 1584-1747. In die periode vervulden de graven van Nassau de functie van stadhouder van Friesland. Zij woonden in het Stadhouderlijk Hof, in het hart van de stad. Zeven Nassaus hadden hier achtereenvolgens hun residentie. De Friese graven van Nassau erfden in 1702 de titel “prins van Oranje”, toen stadhouder-koning Willem III kinderloos gestorven was. Vanaf dat moment was de Hollandse tak van de Nassaus uitgestorven
en zette de Friese tak het Huis Oranje-Nassau voort.

In 1747 vertrok de toenmalige Friese stadhouder Willem Carel Hendrik Friso naar Den Haag, om als Willem IV erfstadhouder van de hele Republiek der Verenigde Nederlanden te worden. Daarmee kwam er een eind aan Leeuwarden als hofstad, hoewel de moeder van Willem IV, prinses Maria Louise van Hessen-Kassel, “Marijke Meu”, hier tot haar dood in 1765 bleef wonen, in haar paleis het Princessehof. Na Willem IV werd zijn zoon Willem V stadhouder van 1751-1795. Diens zoon Willem I werd in 1813 de eerste koning van het hele Koninkrijk der Nederlanden. Hij is de bet-bet-overgrootvader van prinses Beatrix

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nassau wandeling” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *