Het ontstaan van

onze stichting

Leeuwardentour is voortgekomen uit de Stichting Gidsenteam Leeuwarden. Voorheen werden deze stadwandelingen georganiseerd vanuit het Historisch Centrum Leeuwarden. Sinds 1 januari 2023 zijn we een aparte stichting.

Een historische stadswandeling met gids is de ideale manier om de stad te ontdekken. Wij beschikken over een groep enthousiaste en deskundige gidsen die vertellen over de boeiende geschiedenis van Leeuwarden. De wandelingen voeren langs vele monumenten, oude grachten, schilderachtige hofjes en vergeten steegjes. Na een stadswandeling kijkt u met andere ogen naar de stad. Wij verzorgen het hele jaar door open- en op maat gesneden stadswandelingen onder leiding van een gids. U kunt met een eigen groep onder leiding van een gids een stadswandeling op maat maken of een themawandeling boeken. Stadswandelingen zijn ook mogelijk in het Engels en andere talen. De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur. De wandelingen zijn ook geschikt voor kinderen en minder validen.

Bekijk hieronder onze wandelingen

Groeps
wandeling

Met een eigen groep onder leiding van onze gids een wandeling door historisch Leeuwarden.

Wandelen
met school

Met onze stadswandelingen kijken leerlingen anders naar de wereld om hen heen.

Wandelingen
op maat

Heeft uw speciale wensen? Wij verzorgen regelmatig wandelingen op maat. Alles is mogelijk.

Individuele Wandeling

Bekijk onze agenda voor actuele instapwandelingen.

TOUR DOOR EEN EEUWENOUDE STAD

Onze themawandelingen

Nassauwandeling

De geschiedenis van de Oranjes is nauw verbonden met Friesland en Leeuwarden. Tijdens deze wandeling ontdekken we de voetsporen van de Nassaus in Leeuwarden.

Vermaarde vrouwen

Vrouwen hebben in de geschiedenis van Leeuwarden een grote rol gespeeld. Leer deze bijzondere vrouwen kennen tijdens de route over vermaarde vrouwen.

Mata Hari

Greetje Zelle, beter bekend als spionne en danseres Mata Hari, beleefde een gelukkige jeugd in Leeuwarden. Ervaar de geschiedenis van deze wereldberoemde vrouw.

Historische horeca

Al eeuwen kent Leeuwarden een gevarieerd horecaleven. Deze wandeling langs de horecageschiedenis van de stad biedt een nieuwe blik op de sociale geschiedenis van de stad.

Moord, doodslag en ander crimineel goed

Moord, doodslag, inbraken, berechtingen en ontsnappingen zijn de ingrediënten van deze sidderende criminele wandeling.

Het mooiste van Leeuwarden

Bewonder de Oldehove, het stadhuis, de kanselarij en nog veel meer hoogtepunten uit de geschiedenis van de stad Leeuwarden.

Maak kennis met onze gidsen

Een historische stadswandeling met gids is de ideale manier om de stad te ontdekken. Wij beschikken over een groep enthousiaste en deskundige gidsen die vertellen over de boeiende geschiedenis van Leeuwarden.