Vermaarde vrouwen

Prijs per gids

Vrouwen hebben in de geschiedenis van Leeuwarden een grote rol gespeeld. Leer deze bijzondere vrouwen kennen, tijdens de route over vermaarde vrouwen.

Reserveren
Voor het reserveren van een gids klik je op ’toevoegen aan winkelwagen’. De gids kan maximaal 20 personen meenemen. Is de groep groter, dan zijn er meer gidsen nodig en kun je het aantal verhogen.

50.00

Beschrijving

Leeuwarden kent een rijke vrouwengeschiedenis. Toen de stad zich in de 16e eeuw ontwikkelde tot het handelscentrum van Friesland, hadden vrouwen hierin al een duidelijke rol. Leeuwarder vrouwen waren vrijgevochten vrouwen, die als uitbater van logementen, als vrouw van plezier, als marktvrouw hun ‘mannetje’ stonden en in rijkere kringen als mecenas iets in de melk te brokkelen hadden.

Friesland stond in de 18de eeuw al bekend vanwege de sterke invloed die vrouwen hadden op de bedrijfsvoering van het boerenbedrijf en de handel. Vooral bezoekers van buiten Nederland waren nog al eens verbaasd over de ‘vrijpostige’ (lees: niet op hun mondje gevallen) vrouwen in Friesland.

In politiek opzicht stond Leeuwarden al vroeg bekend als ‘rood’ vanwege de socialistische koers van het het stadsbestuur. Deze tijd heeft ook een aantal zeer geëngageerde dames voortgebracht, die een voortrekkersrol speelden in de vrouwenbeweging. Kortom, Leeuwarden heeft een geschiedenis waarin ‘lieve’ maar ook sterke vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld en die we op onze wandeling dan ook zeker zullen tegenkomen. Zo had Leeuwarden de eerste vrouwelijke archivaris en eerste vrouwelijke wethouder in het land.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Vermaarde vrouwen” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *